Deschiderea bucătăriei către living și sufragerie în viziune modernă a determinat apariția unui nou tip de bucătărie – bucătăria cu insulă. Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani a introdus hota aspirantă și o gamă completă de electrocasnice incorporabile care permit o libertate mai mare de aranjare pentru că sunt mai eficiente și mai compacte. Insula este o soluție atractivă care permite comunicarea dintre spații dar în același timp delimitează bucătăria de zona de servit masa.
Tipuri de insulă după funcționalitate:
Blat de lucru
Avantaje:
– insula poate fi de dimensiuni reduse putându-se poziționa și în spații mai mici;
– instalațiile nu necesită modificări majore.
Dezavantaje
– în timpul pregătirii mâncării trebuie să traversați cu alimentele pe deasupra podelei între chiuvetă, frigider, plită.
Plită și blat de lucru
Avantaje:
– activitatea cea mai spectaculoasă, gătitul se desfășoară în fața invitaților.
Dezavantaje:
– nici cele mai performante hote de insulă nu asigură o ventilație corespunzătoare, de aceea este necesar să vă gândiți la un sistem care să absoarbă aerul la nivelul tavanului în mai multe puncte. Evacuarea hotei se poate face fie prin pardoseală dacă se folosește o hotă de blat fie prin tavan dacă optați pentru o hotă suspendată.
Chiuvetă și blat de lucru
Avantaje:
– este poate cea mai echilibrată variantă. Plita este așezată într-un loc unde ventilația se realizează corect;
– nu este nevoie să treceți cu alimentele de la chiuvetă la blatul de lucru sau cu mâinile ude pe deasupra podelei dacă vreți să spălați ceva;
– mașina de spălat vase se poate poziționa pe insulă simplificând astfel încărcarea – descărcarea acesteia.
Dezavantaje:
– reconfigurarea unui spațiu existent necesită spargerea pardoselii pentru a aduce apa și scurgerea.
Chiuvetă, plită și blat de lucru
Avantaje:
– toate activitățile se desfășoară cu spatele la zona de depozitare și cu fața către masă și oaspeți.
Dezavantaje:
– suprafața necesară este foarte mare;
– se poate implementa acolo unde spațiul destinat bucătăriei are 5 m lățime.
Avantajele, dezavantajele și lucrurile importante de reținut despre bucătăria cu insulă.
Avantaje
– configurație bine adaptată pentru spațiile largi;
– acces și circulație deschise;
– spațiu adecvat de depozitare; blat de lucru generos.
Dezavantaje
– ergonomia poate fi scăzută dacă fluxul operațional nu este bine gandit;
– amplasarea acesteia presupune existența unei încăperi mari;
– prețul de achiziție ridicat
De reținut!
– Se recomandă amplasarea chiuvetei pe insulă.
– Mașina de spălat vase nu trebuie să fie departe de spațiul de depozitare a veselei sau de locul unde se servește masa.
– Frigiderul trebuie să fie întotdeauna aproape de ușă.
– Configurația poate fi dezvoltată pentru a crea un spațiu de luat masa, la înălțimea mesei (75 cm) sau a barului (110 cm).