O bucătărie în formă de U asigură foarte mult spaţiu de lucru şi de depozitare. Se recomandă ca latura ce constituie baza literei U să aibă minimum 3,5 m. Pentru a respecta circuitul productiv, chiuveta trebuie amplasată pe această latură care de obicei se poziționează la geam. Bucătării în U se pot configura și în spații cu o bază mai îngustă, însă minimum pentru a putea amplasa corpurile și deschide ușile este de 2,4 m.
Avantaje:
– organizare eficientă, perfect mulată pe circuitul productiv;
– distanțe acceptabile între zone;
– spațiu adecvat de depozitare;
– blat de lucru generos, existența unui blat de lucru auxiliar ce poate găzdui electrocasnicele.
Dezavantaje:
– necesită o încăpere relativ mare.
De reținut!
– Un circuit productiv ergonomic este asigurat numai dacă chiuveta, plita și frigiderul sunt așezate corespunzător.
– Frigiderul trebuie să fie întotdeauna amplasat aproape de ușă.
– Se recomandă ca latura cu electrocasnicele incorporabile să fie configurată doar cu corpuri înalte pentru a crea spațiu de depozitare suficient.
– Segmentarea blatului de lucru permite crearea unui blat auxiliar unde se pot așeza electrocasnicele de blat (toaster, espressor etc.).
– Se poate dezvolta configurația pentru a crea un spațiu de luat masa, fie la înălțime normală a mesei (75 cm) sau la cea a barului (110 cm).Electrocasnicele de blat se pot poziționa și într-un corp de tip jaluzea ce permite ascunderea acestora prin coborârea jaluzelei, dar și folosirea ușoară pe blat atunci când este nevoie.
Planul de instalații
Variante alternative de organizare