Toate plitele sunt încorporate în blatul de lucru. Dacă doriţi o unitate de sine stătătoare atunci trebuie să vă gândiţi la aragazuri sau mașini de gătit însă sollicitările pentru acestea sunt din ce în ce mai rare în ultimii ani deoarece ocupă mult loc și nici nu se potrivesc cu design-ul mobilierului de bucătărie.
Nu există dimensiuni standard pentru plite dar în principiu sunt plite de 60cm, 70cm, 80cm si 90 cm lățime cu 4, 5 sau 6 ochiuri. Adancimea este standard de 500mm.
Există și plite de colț cu formă în L însă nu există hote în L și asta creează probleme de ergonomie și design. Un format interesant si practic sunt plitele lungi de 90cm-100cm cu toate ochiurile aranjate în linie. Acestea sunt mai ergonomice permițând accesul la toate ochiurile la fel de ușor și permit amplasarea plitei pe blat într-un loc unde blatul este redus ca adâncime. Sau pe o insulă de gătit.
Atenție la dimensiunile de incorporare. Uneori plite de 70 cm necesită același decupaj în blat ca plitele de 60cm. Dacă puneți un blat mai subțire de 4cm s-ar putea să fie nevoie de o intervenție și asupra corpului. Asigurați-vă că verificaţi toate acestea înainte de a cumpăra plita.
Nu înghesuiți plita. În spatele plitei și în lateralele acesteia trebuie să rămână suficient spațiu. Cratițele au forme diverse și uneori sunt mai mari decât suprafața de gătire. Vreți să puteți amplasa centrat orice oală pe oricare ochi. Un alt aspect la plitele pe gaz – flacăra va urmări conturul oalei și puteți risca ca flacăra să atingă pereții laterali sau placarea din spatele plitei.