• Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Testimoniale

Programeaza-ti o intalnire 021 224 15 15

Despre bucatarii

Hote bucătărie

Hota reprezintă pentru mulți o consideraţie secundară, însă lipsa unei ventilări adecvate poate duce la degradarea accelerată a bucătăriei dumneavoastră dat fiind că petele de grăsime pot ajunge în locuri greu de curăţat iar neplăcerile provocate de mirosuri, aburi sau fum vor afecta întreaga atmosferă din casă.

Ce trebuie să știți când achiziționați o hotă?

Când luați hotărârea de a achiziționa o hotă de bucătărie trebuie să țineți cont de suprafața (volumul) spațiului, capacitatea de ventilare, treptele de reglare, mărimea hotei, nivelul de zgomot, consum, material și design.

Suprafața spațiului / Capacitatea de ventilare – pentru a alege o hotă corespunzătoare trebuie să țineți cont de volumul general al bucătăriei. În general se recomandă ca hota să poată extrage de 10 ori volumul camerei într-o oră. Exemplu – aveți o bucătărie închisă de 15 m² cu o înălțime de 2,6 m. Volumul total al încăperii este așadar de 39 m³. Vă trebuie o hotă cu o capacitate de evacuare de 390 m³/h. Cele mai puternice hote au capacități de 800-1000 m³/h. Pentru bucătării mari sau bucătării deschise se poate întâmpla ca o hotă pur și simplu să nu fie suficientă și să trebuiască să vă gândiți la un sistem de ventilație.

Lățimea hotei – hotele pot fi de 60, 70, 80, 90, 120 cm. Dimensiunea hotei corespunde de obicei cu cea a plitei, sau hota este cu 5-10 cm mai lată de fiecare parte. Niciodată însă, dimensiunea plitei nu trebuie să fie mai mare decât cea a hotei. Între plită și hotă trebuie să fie o distanță de 65 cm. Dacă hota e montată mai jos, motorul poate fi afectat din cauza temperaturii. Dacă e montată prea sus, nu mai este eficientă. Hota se achiziționează în funcție de mărimea plitei, dar și în funcție de mărimea și designul general al bucătăriei. Atât diametrul orificiului din perete, cât și al tubului de evacuare trebuie să fie de minimum 120 mm.

Nivelul de zgomot al hotei nu trebuie să depășească 55dB pentru a nu fi deranjantă, însă majoritatea hotelor depășesc acest nivel. Dacă hota este echipată cu un motor puternic, aceasta poate fi eficientă și confortabilă chiar și la o viteză mai mică, viteza pentru care nivelul de zgomot nu este deranjant. O altă variantă pentru a elimina zgomotul este de a opta pentru o hotă cu motorul aspirant în exterior, însă acestea sunt printre cele mai scumpe. Hotele au două sau trei trepte de viteză așadar veți putea evita zgomotul puternic dacă nu aveți nevoie de întreaga putere a hotei. Hota trebuie pornită cu câteva minute înainte de a începe să gătiți. De asemenea ea trebuie lăsată să mai funcționeze 10 minute după terminarea gătitului pentru ca mirosurile să fie elimnate în totalitate.

Stil – hotele pot fi clasice sau moderne. În funcție de stilul mobilierului puteți opta pentru tipul de hotă care vi se potrivește cel mai bine.

Tip – După modul de instalare hotele pot fi: de perete, insulă, de colț, superpozabile, incorporabile.

Hotele de perete sunt concepute să fie montate pe perete, lățimea de  60cm fiind cel mai des întâlnită. Între acestea foarte interesante sunt hotele înclinate, acestea permit o aspirație bună și nu riscați să le loviți cu capul sau să vă blocheze privirea către oalele de pe ochiurile din spate.

Hotele de insulă arată ca și cele de perete doar că sunt suspendate de tavan. Din păcate, pentru majoritatea utilizatorilor, hota plasată la 65 cm deasupra plitei va bloca privirea către camera de zi – insulele de obicei sunt în centrul bucătăriei deschise.

Hotele de colț – sunt hote special concepute pentru a fi montate deasupra plitelor instalate în colțul încăperii. Sunt o alegere excelentă pentru un mobilier clasic. De asemenea, gătirea pe colț este foarte eficientă din punct de vedere al ventilației – vaporii de la gătit nefiind supuși niciunor curenți laterali de aer – contrar cazului hotelor de insulă unde toate laturile sunt deschise.

Hotele incorporabile –  sunt integrate în dulapul de deasupra plitei și sunt mascate de o ușă care trebuie deschisă în vederea utilizării sau se pot extinde în față pentru a crește suprafața de absorbție. Aproape toate modelele au o lățime de 60 cm, dar există și de 90 cm. Dacă doriți o hotă vizibilă numai în timpul funcționării și care poate fi ascunsă în restul timpului, aceasta este soluția ideală.

– Consumul unei hote este puțin mai mare decât al unui bec (100-150W). La acest consum se adaugă consumul becurilor (40W).

– Materialul din care este fabricată hota e de asemenea important. Pentru o hotă ieftină se folosesc materiale precum: plastic, metal vopsit în timp ce o hotă scumpă este fabricată în totalitate din inox, aliaj de aluminiu sau sticlă. Calitatea precară a hotelor ieftine se va dovedi în scurt timp de la cumpararea acestora. Aceastea vor începe să emită zgomote tot mai puternice în timpul folosirii.

 Hotă cu evacuare la exterior vs hotă cu recirculare

– Hota cu evacuare la exterior – absoare aerul și îl elimină în exterior prin tubul de evacuare. Acestea trebuie amplasate cât mai aproape de peretele de exterior pentru a fi eficiente. Tubul de evacuare a aerului  este telescopic și se cumpără în funcție de diametru, trebuie să fie până la 3 m în lungime pentru a nu afecta eficiența hotei. Pentru cele mai puternice hote trebuie să vă gândiți și la aportul de aer proaspăt – de unde se face. Frecvent se întâmplă ca în casele noi unde geamurile și ușile se închid perfect, hota să ajungă să tragă de fapt aer din afară printr-un sifon de pardoseală adică din canalizare. Este suficient să lăsați un geam deschis în colțul opus al camerei sau al casei atunci când utilizați hota pentru a evita această situație.

– Hota cu recirculare – absoarbe aerul cu un motor puternic și îl purifică trecându-l printr-un filtru de cărbune activ înainte de a-l elimina curat înapoi în încăpere. Filtrul însă nu va elimina umezeala din aer și nici nu va fi 100% eficient în oprirea mirosului. Hota cu recirculare este o soluție de compromis; pregătiți-vă să nu fiți satisfăcuți de performanțe.

 Câte tipuri de filtre sunt?

– Filtre de cărbune activ – se folosesc când aerul și mirosurile nu pot fi evacuate în exterior. Acestea au o capacitate mare de eliminare a mirosurilor dar trebuie înlocuite periodic. Un senzor indică de obicei când această înlocuire este necesară.

– Filtre metalice – au incorporate până la cinci straturi de fibre din aluminiu. Sunt ușor de înlocuit, sunt lavabile, se pot spăla la mașina de spălat vase la două-trei luni, sunt rezistente, durabile și pot fi refolosite.

Funcții speciale ale hotei

– Programarea opririi întârziate pentru a obține eliminarea completă a mirosurilor;-

– Funcția de reîmprospatare a aerului;

– Funcția Air Blade prin care se crează o perdea de aer între zona de aer viciat și restul încăperii;

– Funcția care permite reglarea intensității luminoase;

– Funcția de semnalare a momentului în care trebuie facută curățarea filtrelor.

390 260

Comentarii(0)

Comenteaza si tu

Alte articole pe aceeasi tema

Plitele cu hotă integrată BORA – răspunsuri la cele mai comune întrebări!
11 martie 2021

Plitele cu hotă încorporată BORA vin cu multiple avantaje, de la libertatea de proiectare, design-ul aparte și până la funcțiile inteligente care transformă gătitul într-o plăcere pentru toată lumea. Dar evident cel mai mare plus este de fapt eficiența incredibilă în eliminarea mirosului.    Află care sunt răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări legate […]

BORA Classic 2.0 – plită cu inducție și extractor integrat
25 februarie 2021

BORA Classic 2.0 – libertate și flexibilitate pentru bucătăria ta. Panoul de control central este revoluționar și nu se pierde niciun centimetru din zonele de gătit. BORA Classic 2.0 este, pe scurt, un sistem extrem de estetic, silențios și cu cea mai mare gamă posibilă de accesorii. KUXA studio este unic importator al produselor BORA […]

BORA Professional – plita cu inducție și extractor, visul oricărui bucătar profesionist
17 februarie 2021

BORA Professional – plita cu inducție și extractor pentru orice bucătar profesionist. Rezultatul a 10 ani de cercetare și dezvoltare reprezintă idealul pentru fiecare bucătar: performanță superioară, estetică extrem de funcțională și opt plite de gătit care pot fi combinate în mod aleatoriu pentru a permite libertatea de proiectare nelimitată și eficiența maximă a ventilației. […]

Contactati-ne la numarul de telefon:021 224 15 15