Vorbim aici de timpul de care este nevoie pentru a fi curăţată o plită în urma unei utilizări serioase (după ce prăjiți ceva).
Plitele cu inducție – sunt cel mai uşor de curăţat. Cu foarte puţine excepţii, plitele cu inducţie au o suprafaţă plană, care se poate şterge ușor deoarece plita nu se va încălzi la fel de mult ca și vasul şi prin urmare mâncarea nu se va arde.
Plitele vitroceramice – au o suprafaţă plană care poate fi ștearsă ușor însă spre deosebire de cele cu inducţie permit mâncării care se prelinge să se ardă pentru că temperatura este mult mai ridicată.
Plitele cu gaz – sunt cel mai greu de curăţat deoarece au mai multe părţi ce trebuie să fie curăţate individual și apoi să reasamblați plita. Trebuie să ştergeţi şi în jurul arzătoarelor. Suporturile de cratiţe cu forme complicate pot transforma într-un adevărat coşmar ştergerea mâncării arse.