• Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Testimoniale

Programeaza-ti o intalnire 021 224 15 15

Despre bucatarii

Tipuri de plite

Plita electrică cu rezistență

plita-clasica-whirlpool-538x480

Astfel de plite nu mai prezintă interesul nici al consumatorilor și nici al producătorilor. Modelele sunt neschimbate de ani de zile și sunt cele mai ieftine. Fiabile și ineficiente, plitele electrice de acest tip vor dispărea în curând de pe piață.

Plita electrică vitroceramică

plita-vitroceramica

Aceste plite produc căldură prin încălzirea unui element radiant sub sticla uniformă ce formează suprafața de gătire. Acest sistem este mai ieftin decât cel al plitelor cu inducție dar este și mai ineficient, menținând însă avantajul major al unei întrețineri ușoare. Suprafața de sticlă este de cele mai multe ori o sticlă ceramică  mecanic foarte rezistentă și un conductor termic foarte slab. Căldura radiată va fi absorbită de fundul cratiței și transmisă mâncării. Sistemul are o inerție termică mare și va răspunde mai încet la setările utilizatorului.

Plita electrică cu inducție

hob_2015_lean-induction-hob

Este cel mai rapid sistem de gătire existent la ora actuală. O oală cu apă va fierbe cam de două ori mai repede pe acest tip de suprafață față de o plită cu gaz. Ușor de curățat și sigură în exploatare, plita cu inducție este un produs care a ajuns la maturitate și va fi încet-încet adoptată în majoritatea locuințelor. Asemeni plitelor pe gaz, plita cu inducție permite un control fin cu răspuns imediat al gătirii.

Sistemul electronic din plită generează un câmp electromagnetic puternic care trece prin suprafața de sticlă termică. Oalele trebuie să fie compatibile cu sistemul de gătire pe inducție pentru că fundul acestora este de fapt elementul generator de căldură. Transferul de energie se face astfel foarte eficient, aproximativ 90% din energia consumată se transmite mâncării.

Plitele cu inducție nu rezolvă însă toate problemele. Gătirea la wok necesită încălzirea pereților laterali ai tigăii iar plita cu inducție clasică nu poate genera căldură decât pe suprafața inferioară a wokului care are o suprafață redusă – forma semisferică a wokului este necesară pentru a putea amestesca legumele cu o simplă mișcare a încheieturii.

Ultimele inovații în domeniul plitelor cu inducție sunt:

– full-induction (întreaga suprafață de gătit poate fi folosită iar ochiurile pot avea orice formă)

– măsurarea consumului de energie electrică și afișarea acestuia la finalul gătirii

– Power-Boost – posibilitatea direcționării puterii a două ochiuri pe unul singur

Plita pe gaz

Plita-neagra-incastrabila

Aceste plite au evoluat mult de la clasicul aragaz. Avem acum plite cu ardere mai eficientă, notabil fiind sistemul cu flacără directă de la Hotpoint Ariston ce permite un consum cu -20% redus față de sistemul clasic. Sunt și arzătoare de mare putere sau arzătoare cu trei coroane pentru un transfer mai bun al căldurii flăcării către mâncare. Aprinderea electronică folosind o singură mână este acum standard pentru toate tipurile de plite. De asemenea este omniprezentă și siguranța de oprire a gazului în cazul stingerii accidentale a flăcării. Rețineți și că un grătar de fontă este mai rezistent decât un grătar de tablă emailată care cu timpul se va deteriora.

Plitele pe gaz sunt foarte bine acceptate de consumatori în mod tradițional și vor continua să fie cerute. Un motiv ar fi costul mai redus de operare și investiția mai mică. Trebuie însă să ținem cont că vara excedentul de căldură produs de plita pe gaz trebuie eliminat de aerul condiționat și în acest anotimp plita pe gaz va fi mai scumpă în operare. Din punct de vedere al emisiilor CO2 plitele pe gaz vor deveni din ce în ce mai dezavantajate pe măsură ce în România se vor diversifica metodele de producție a energiei regenerabile.

Plitele mixte

3d064d2897e7d9eb6181a6d0c380f0cd

Aceste plite combină două moduri de gătire într-o plită de dimensiuni standard cu patru ochiuri. Puteți avea trei ochiuri pe gaz și unul electric rezistiv sau există și combinația de două ochiuri electrice radiante și două pe inducție. De asemenea veți găsi și plite cu două ochiuri pe gaz și două pe inducție. Spre deosebire de sistemul domino, plitele mixte tind să fie puțin mai ieftine.

Plitele Domino

Cea-mai-buna-plita-electrica-7

Pentru cei care au cerințe speciale sau doresc să-și compună o suprafață de gătit personalizată este recomandabil sistemul domino. Acestea sunt modul standard de 30 sau 38 cm care se pot îmbina între ele în funcție de alegerea clientului. Puteți alege între plite pe inducție cu 1-2 ochiuri, plite pe gaz cu unul sau două arzătoare, plite teppan yaki ce folosesc fie o rezistență fie inducția electromagnetică pentru generarea căldurii. Există de asemenea și grătare electrice sau friteuse.  Nu uitați că trebuie achiziționate și unul sau mai multe kituri de îmbinare între plite. O variantă posibilă este și adăugarea la o plită standard cu patru ochiuri pe inducție a unui arzător wok domino pe gaz.

Comentarii(0)

Comenteaza si tu

Alte articole pe aceeasi tema

Descoperă tehnologia TPB tech® pentru bucătăria ta KUXA!
16 iulie 2021

Îți poți închipui cum ar fi să gătești direct pe blatul de lucru, pe o suprafață netedă, fără ochiuri vizibile? TPB tech® este prima tehnologie pentru blaturile de lucru cu inducție integrată, unde poți găti în același loc în care toci alimentele sau servești masa. Inovația TPB tech®, concepută inițial pentru segmentul profesional de bucătărie, […]

Plitele cu hotă integrată BORA – răspunsuri la cele mai comune întrebări!
11 martie 2021

Plitele cu hotă încorporată BORA vin cu multiple avantaje, de la libertatea de proiectare, design-ul aparte și până la funcțiile inteligente care transformă gătitul într-o plăcere pentru toată lumea. Dar evident cel mai mare plus este de fapt eficiența incredibilă în eliminarea mirosului.    Află care sunt răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări legate […]

BORA Classic 2.0 – plită cu inducție și extractor integrat
25 februarie 2021

BORA Classic 2.0 – libertate și flexibilitate pentru bucătăria ta. Panoul de control central este revoluționar și nu se pierde niciun centimetru din zonele de gătit. BORA Classic 2.0 este, pe scurt, un sistem extrem de estetic, silențios și cu cea mai mare gamă posibilă de accesorii. KUXA studio este unic importator al produselor BORA […]

Contactati-ne la numarul de telefon:021 224 15 15