• Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Facebook

  • Testimoniale

Programeaza-ti o intalnire 021 224 15 15

Despre bucatarii

Mașina de spălat vase vs. spălarea vaselor de mână

Tehnologia a avansat atât de mult în zilele noastre, încât majoritatea proiectelor de bucătărie includ acum și o mașină de spălat vase. Designerii noștri îți vor recomanda întotdeauna acest aparat electrocasnic datorită numeroaselor sale avantaje – cost, aspect elegant (toate vasele murdare sunt ascunse), eficiență și igienă.

Încă mai susții spălarea vaselor de mână? Descoperă acum de ce o mașină de spălat vase este mai eficientă, pe toate planurile, în testul comparativ realizat de echipa noastră.

Mașina de spălat vase

✅ ASPECT: Vasele se pot aduna peste zi și spăla peste noapte. Când sunt scoase din mașină, sunt gata de pus la loc.

IGIENĂ: În funcție de programul ales, mașina de spălat vase poate atinge temperaturi cuprinse între 40ºC până la 70ºC, temperatura maximă fiind ideală pentru distrugerea tuturor bacteriilor.

EFICIENȚĂ: Mașina de spălat vase poate consuma 9, 9,5l de apă per ciclu de spălare, dacă alegi modul ECO (majoritatea mașinilor de spălat vase sunt prevăzute și cu acest program).

COST: Spălarea la mașina de spălat vase costă aproximativ 3,12 lei per spălare, incluzând bineînțeles și costul de amortizare al investiției. Vezi în tabelul de mai jos calculul estimativ.

CAPACITATE MARE: Mașina de spălat vase poate spăla vase de mari dimensiuni + numărul de vase spălate per ciclu de spălare poate fi semnificativ mai mare.

Spălarea vaselor de mână

ASPECT: Vasele rămân la vedere până în momentul spălării, chiar și după aceea, pe durata uscării, dacă nu sunt șterse imediat.

IGIENĂ: Spălarea de mână se face la temperaturi de aproximativ 40ºC, poate chiar mai puțin, în funcție de persoană – vasele nu sunt complet igienizate la sfârșit!

EFICIENȚĂ: Conform testului, cu un flux normal de curgere al robinetului, la fiecare 10 secunde se consumă cca. 1l de apă. După ce am spălat vase timp de 14 minute, am consumat cca. 84l de apă!

COST: Spălarea vaselor de mână costă aproximativ 5,46 lei per spălare, conform tabelului.

Tabel comparativ de costuri: Mașina de spălat vase vs. Spălarea vaselor de mână

 Mașina de spălat vaseSpălarea vaselor de mână
Detergent și alte substanțe0,78 lei0,28 lei
Energie0,56 lei0,48 lei
Apă0,06 lei0,54 lei
Amortizare aparat0,83 lei0,00 lei
Valoare timp0,89 lei4,16 lei
Cost total per spălare3,12 lei5,46 lei

*Am făcut acest test cu o mașină de spălat vase încărcată la ½ din capacitatea ei, dar folosind costuri pentru încărcare full, tocmai pentru a demonta mitul că aceasta trebuie folosită numai dacă ai încărcare completă în fiecare zi!

Detergent și alte substanțe (am presupus cei mai cunoscuți furnizori și am luat un preț mediu pe piață – acestea pot varia de la caz la caz)

  • Mașina de spălat vase:
    • O cutie de sare Finish = 12 lei (1,5 kg, suficient pentru 200 spălări) – 0,06 lei/spălare (depinde de duritatea apei, în București apa este foarte puțin dură).
    • O cutie de pastile detergent de vase Delhaize = 27 lei (50 de pastile) – 0,54 lei/spălare.
    • Soluție de clătire Finish = 18 lei (800ml, suficient pentru 100 spălări) – 0,18 lei/spălare.
  • Spălarea vaselor de mână:
    • O sticlă de detergent Sano Spark Lavandă = 10 lei (1 litru, suficient pentru 100 spălări) – 0,1 lei/spălare.
    • Set bureți de vase 3M = 44 lei (8 bureți, aproximativ 30 de spălări/burete, 1 burete pe lună) – 0,18 lei/spălare.

Energie (costurile pot varia în funcție de locație și furnizor)

  • Mașina de spălat vase:
    • Pentru încălzirea apei la o spălare, se consumă aproximativ 0,73 kwh de energie electrică, la un cost de 0,78 lei/kwh – 0,56 lei/spălare.
  • Spălarea vaselor de mână:
    • Pentru încălzirea a 84l de apă de la 10ºC la 40ºC, folosind o centrală termică individuală pe gaz (eficientă 90%), se consumă aproximativ 2,7 kwh, la un cost de 0,18 lei/kwh – 0,48 lei/spălare.

Apă (costurile pot varia în funcție de localitate și furnizor)

  • Mașina de spălat vase:
    • La consumul de 9,5l de apă per spălare, cu un cost de 6,44 lei/m³, unde m³= l/1000, avem un cost de 0,06 lei/spălare;
  • Spălarea vaselor de mână:
    • La consumul de 84l de apă per spălare, cu un cost de 6,44 lei/m³, unde m³= l/1000, avem un cost de 0,54 lei/spălare;

Amortizare aparat (costurile variază în funcție de producător și model)

  • Mașina de spălat vase:
    • La un cost de 2500 de lei pe un aparat, avem aproximativ 10 ani durata de viață, cu cca. 300 spălări per an – 0,83 lei/spălare.

Valoare timp

  • Mașina de spălat vase:
    • Încărcarea mașinii durează aproximativ 3 minute, iar în timp ce aceasta rulează, tu poți face orice altă activitate îți dorești. Presupunând un salariu de 3000 lei/lună pentru 168 de ore lucrătoare, a pierde doar 3 minute pentru încărcare duce la un cost de 0,89 lei/spălare.
  • Spălarea vaselor de mână:
    • Presupunând un salariu de 3000 lei/lună pentru 168 de ore lucrătoare, a pierde 14 minute per spălare (fără a ține cont de timpul de ștergere al vaselor), duce la un cost de 4,16 lei/spălare.

Presupunând că sunt aproximativ 300 de spălări pe an, identice cu testul nostru, faci o economie de 702 lei/an dacă alegi mașina de spălat vase. Încă mai vrei să speli vasele de mână?

Comentarii(0)

Comenteaza si tu

Alte articole pe aceeasi tema

Glosar funcții mașină de spălat
19 aprilie 2016

Dispozitivul Start delay – permite programarea pornirii spălării cu până la 24 ore înainte. Această funcție este una dintre cele mai utile. Să ne imaginăm că seara terminați masa, puneți toate vasele în mașină dar nu demarați spălarea pentru că aveți bucătăria deschisă și vă deranjează zgomotul. În plus, poate înainte de culcare veți mai bea […]

Cum se întreține o mașina de spălat vase?
18 aprilie 2016

Pentru ca vasele să fie într-adevăr strălucitoare trebuie să folosiți câteva produse care vor ajuta mașina de spălat vase să funcționeze la capacitate maximă. Este indicat să folosiți separat cele 3 produse și să evitați tabletele all-in-one. Acestea vor fi mai scumpe și nu vor da aceleași rezultate. Duritatea apei de spălare depinde de zona geografică […]

Incărcarea mașinii de spalat vase
17 aprilie 2016

Încărcarea maşinii de spălat vase nu este dificilă, dar o încărcare corectă poate ajuta la obţinerea unor vase mai curate. Distribuirea vaselor în maşina de spălat se face în funcţie de: tipul acestora (pahare, ceşti, farfurii, tacâmuri), materialul din care sunt realizate, gradul de murdărie sau în funcţie de însuşirile lor particulare (sunt pictate, decorate, suflate cu argint etc.) […]

Contactati-ne la numarul de telefon:021 224 15 15