Există mai multe sisteme de curățare al cuptoarelor:
Fără autocurățare – Pereții cuptorului sunt acoperiți cu un smalț rezistent la agenții puternici de curățare ce se folosesc. Curățarea presupune un efort substanțial și expunerea corpului la substanțele de curățare.
Sistemul hidrolitic – În cuptor se introduce un recipient plin cu apă și se alege programul de curățare. În cazul cuptoarelor cu aburi se folosește de obicei sistemul de alimentare cu apă normal al cuptorului. Posibil să trebuiască adăugat și un lichid de curățare – de obicei detergent de vase. Aburii degajați interacționează cu resturile de pe pereții interiori ai aparatului, ducând la desolidificarea acestora. Curățarea presupune apoi și o acțiune manuală la sfârșitul ciclului pentru a șterge pereții cuptorului.
Sistemul catalitic – Pereții cuptorului sunt acoperiți cu un smalț poros care la temperaturi relativ normale de funcționare ale cuptorului acționează ca un catalizator oxidant, grăbind transformarea reziduurilor alimentare în cenușă. Fiecare producător are propria compoziție pentru acești pereți. Temperatura nu este așa de ridicată ca la o curățare pirolitică. Pereții cuptorului își pierd eficiența cu timpul și în mod normal ar trebui schimbați cam după cinci ani de utilizare normală.
Sistemul pirolitic – Este cel mai eficient și echipează gama premium de cuptoare. Cuptorul se încălzește la 500°C pentru 2-3 ore, timp în care orice reziduri alimentare se transformă într-o cenușă albă care se înlătură foarte ușor cu un burete umed. Nu zgâriați pereții cuptorului cu produse abrazive. Un ciclu de curățare consumă aproximativ 2,5Kwh (aproximativ 1 leu în costul energiei electrice). Ușa cuptorului va rămâne blocată pe parcursul operațiunii de curățare. Se recomandă aerisirea intensivă a încăperii pe timpul programului de curățare.