Înțelegeți fluxul productiv și dați importanță acestui lucru. Chiar dacă nu ați trăit cu o bucătărie ce respecta principiile de ergonomie și v-ați obișnuit așa nu înseamnă că raționalizarea fluxului productiv nu este importantă.
Ţineţi cont de punctele pentru utilităţi existente atunci când planificaţi noua bucătărie dat fiind că noi cablaje şi instalaţii în bucătărie pot presupune costuri suplimentare. Aveți în vedere și punctele de aerisire când planificaţi bucătăria. Nu planificaţi dulapuri care să le acopere.
Decideţi mai întâi unde veţi pune chiuveta, aragazul şi frigiderul dat fiind că acestea vor fi cele mai mari unități cărora trebuie să le găsiţi un loc.
Atunci când măsuraţi dimensiunile bucătăriei, asiguraţi-vă că ştiţi forma exactă a pereţilor. Dacă există un colţ interior în cameră, acesta va influenţa forma blatului şi locul pentru dulapurile de perete.
Dacă vă decideţi să alegeţi o bucătărie pe doi pereți, lăsaţi suficient spaţiu de mers între cele două rânduri.
Dacă vă place să gătiţi cu multe legume proaspete, sau aveţi nevoie de un congelator mai mare, gândiţi-vă să puneţi un frigider/congelator mare la capăt de blat pentru un volum mare de depozitat şi acces facil.
Într-o bucătărie mică şi îngustă puteţi crea mai mult spaţiu punând dulapuri de perete înalte în locul unora care să iasă în afară. Veţi crea mai mult spaţiu pentru capete, iar bucătăria dumneavoastră va arăta mai lată.
Depozitaţi articolele grele în dulapuri sub blat.
Depozitaţi articolele pe care le utilizaţi rar pe rafturile care se află cel mai sus în dulap pentru a păstra spaţiul uşor accesibil pentru uzul zilnic.
Bucătăriile vor dispune întotdeauna de sertare cu tot felul de articole în ele, precum creioane, nasturi, chibrituri şi pungi de plastic. Pentru a menţine ordinea, achiziționați partiţii speciale pentru sertare. Veţi găsi ceea ce căutaţi mult mai repede.
Depozitaţi ustensilele în apropiere de locul în care este cel mai probabil să le folosiţi. Astfel veţi avea o bucătărie mai eficientă.
Nu înghesuiți obiecte pe blat dacă vreţi un aspect curat.
Fluxul normal al activității în bucătărie este următorul: Frigider/ cămară: scoaterea alimentelor din locul de depozitare Blat de lucru: tocarea legumelor, pregătirea mâncării Plită/ Cuptor: gătirea Chiuvetă / Mașină de spălat vase: spălarea vaselor De reținut: – zonele trebuie bine delimitate, așezate într-o ordine rațională, să fie aproape și să țineți curat tot timpul. – […]
Dat fiind că spațiul de sub blat va fi utilizat mai ales pentru dulapuri, depozitarea deasupra blatului se poate dovedi un proces mai creativ. Articolele depozitate nu sunt la fel de grele şi sunt uneori decorative şi potrivite pentru a fi expuse. Gândiţi-vă de pildă la farfurii şi pahare frumoase şi la suporturi de mirodenii. Există […]
Depozitarea sub blat este convenabilă în special pentru articolele grele precum aparatura electrică, oalele, tigăile şi tăvile pentru cuptor. Alegeți sertare cu extensie totală și soluții inteligente de compartimentare interioară care vor asigura ordine permanentă. Produsele de genul sticlelor cu vin şi legumelor care nu trebuie puse în frigider vor necesita de asemenea spaţiu sub blat. […]