Granitul este cel mai uzual tip de piatră naturală utilizat pentru un blat. Frumusețea materialelor naturale nu poate fi egalată de imitații. Blatul din granit este durabil, nu se zgârie ușor, nu se arde și-și păstrează culoarea. Este un material mai costisitor decât blatul laminat.
Orice blat din piatră naturală trebuie însă tratat pentru a impermeabiliza porii naturali. Altfel blatul s-ar putea păta dacă lăsați pete de oțet sau de vin fără să le ștergeți imediat.
Culorile închise au devenit foarte populare în ultimii ani datorită prețurilor lor mult mai mici, totuși unele din aceste granituri negre pot fi predispuse la „manipulări” și mulți procesatori/distribuitori nescrupuloși ung cu ulei sau aplică vopsea pe material pentru a ascunde aceste defecte.
O astfel de procesare va da în timp granitului un efect de decolorare, iar granitul negru șlefuit corect nu ar trebui să se decoloreze. Decolorarea nu este altceva decât îndepărtarea vopselelor și uleiurilor. Din nefericire singura soluție este reșlefuirea blatului și aceasta poate fi costisitoare.
O recomandare înainte de achiziționarea unui blat de granit este să realizați următorul test pentru a descoperi dacă blatul a fost sau nu tratat: luați o cârpă curată albă și aplicați acetonă sau suc de lămâie pe suprafața granitului. Dacă se observă orice reziduu sau culoare neagră pe blat, nu-l acceptați, a fost vopsit.
Avantaje
– prețul destul de atractiv, este un material natural;
– rezistent în condiții normale de utilizare;
– se poate tăia în multe forme;
– este mult mai greu de zgâriat decât laminatul;
– poate fi finisat lucios sau mat.
Dezavantaje
– prelucrarea și procesarea necorespunzătoare a acestui material natural se va vedea în timp, la fel este valabil și pentru calitatea materialului;
– este un material masiv ce trebuie susținut de mobilier;
– dacă nu este tratat și întreținut constant se poate păta cu vin sau oțet;
– nu este recomandată plasarea obiectelor încinse direct pe granit, mici imperfecțiuni naturale pot evolua în defecte structurale majore;
– îmbinările sunt vizibile, însă în funcție de culoarea și textura materialul acestea pot deveni greu perceptibile;
Concluzie:
Granitul cel mai folosit material natural pentru blat, având o frumusețe aparte. Nu este foarte costisitor dar necesită întreținere periodică.