Lemnul va da întotdeauna un aspect excelent și va adăuga caracter bucătăriei dumneavoastră. Totuși blatul din lemn este destul de susceptibil la zgâriere și pătare. Tigăile încinse vor lăsa urme și poate fi neigienic dacă se prepară carne pe el datorită porozității naturale. Este singura suprafață ce nu va deteriora cuțitele dumneavoastră.
Este un material foarte cald și, ca orice material natural, este frumos și se potrivește în multe variante de design.
Lemnul natural trebuie întreținut frecvent pentru a îl satura materialul cu ulei mineral, în scopul de a îl face impermeabil. Poate fi șlefuit din nou pentru a îi reda aspectul inițial, însă această operațiune va genera praf și ca atare se poate face o dată la doi-trei ani.
Avantaje:
– material foarte frumos;
– se poate șlefui pentru a îl aduce la starea inițială, însă această procedură este cel mai bine să se facă după demontarea blaturilor.
Dezavantaje:
– se zgârie ușor, dar este singurul material ce nu va deteriora cuțitele;
– trebuie tratat frecvent cu ulei mineral pentru impermeabilizare;
– trebuie șters repede după ce ați vărsat ceva, altfel lichidele vor intra în porii materialului chiar și apa lăsată mult timp va înnegri materialul;
– tigăile încinse puse pe blat vor lăsa repede urme;
– ca orice material natural poate dezvolta crăpături în timp, chiar dacă a fost prelucrat corect
Concluzie:
Lemnul un material foarte frumos pentru blat, nu foarte costisitor însă cu siguranță foarte pretențios în întreținere.