Oricât de mică sau mare ar fi bucătăria, planificarea minuțioasă și structurată a spațiului este o necesitate. Ideile de bază trebuie să fie organizare și funcționalitate atunci când gândiți spațiul în care veți lucra ani buni de acum înainte.
Ţineţi cont de elementele fixe ale spațiului atunci când planificaţi noua bucătărie dat fiind că noi cablaje şi instalaţii în bucătărie pot presupune mult timp şi bani, însă aveți întotdeauna în vedere că poate merită efortul de a aduce modificări instalațiilor pentru a avea o bucătărie ergonomică pentru următorii 15-20 ani.
Zonă depozitare – frigider, congelator, stocare provizii ce nu trebuie ținute la frig
Zonă spălare – chiuvetă, mașină de spălat vase, depozitare detergenți și produse de curățenie, coșul de gunoi (dacă nu aveți loc pentru acesta în zona de pregătire)
Zonă pregatire – blatul de lucru, zona de preparare a mâncării, depozitare ustensile necesare în preparare, boluri, mixer
Blat auxiliar (dacă există spațiu și acesta nu este unit cu zona de pregătire) – electrocasnice de blat, farfurii, pahare, veselă diversă
Chiuveta și plita nu trebuie grupate niciodată, dar aveți grijă dacă aveți o cameră generoasă să nu cădeți în extrema cealaltă. Spaţiul pentru spălat, pregătit mâncarea şi plita nu trebuie să se afle niciodată prea departe unul de celălalt pentru că de multe ori procesul de pregătire se desfășoară în paralel cu gătitul și totul trebuie să vă fie aproape. Mai bine introduceți un blat auxiliar generos decât să aveți chiuveta la 3-4 metri de plită.